Monthly Archives: February 2015


ЗДРАВА ХРАНА И ЗДРАВА ИСХРАНА, Храната ќе биде лек во 21 век

За да ги обавува дневните активности и за да биде здраво, човечкото тело има потреба од околу 50 хранливи материи, кои можат да се добијат од храната која ја јадеме. Природата го создала така човекот што неговото телото не може да ги произведе тие 50 материи. Таков пример се Омега-3 и Омега-6 полинезаситени масти, кои […]


Досега 22.661 јавување на „Ало докторе“

Вкупно 22.661 повици во изминатите пет месеци имало на телефонската линија 02/15 123 за медицински совет „Ало докторе“. Во изминатите седум дена (од 9 февруари до 15 февруари) за медицинска помош на линијата се јавиле 1.210 граѓани. Дваесет и двајца доктори се достапни за медицински совет на линијата, а јавувањата се од граѓани од сите […]


Од 15 септември, над 22.000 јавувања

Над 22.000 граѓани се јавиле на телефонот 02/15 123 од 15.09.2014 година, откако почна да работи телефонската линија за медицински совет АЛО ДОКТОРЕ. Само во изминативе 7 дена се реализирани 1.252 повици за побарана медицинска помош или совет од 22 доктори, кои се достапни за медицински совет, јавувањата се од граѓани од сите градови на […]


Совети при ладно време

Заштитете се себеси и другите при ладно време • Информирајте се слушајќи ги временските прогнози. • Земете го и времето во предвид при планирање на вашите активности за следните дена. • Избегнувајте да се изложувате себеси на ладно или пак на замрзнати надворешни услови доколку сте под поголем ризик од болести поврзани со ладното или паѓања. • Размислете за набавка на основните лекарства и […]


Насоки за здрава исхрана

Насоките за исхрана на населението во Република Македонија претставуваат препораки за компонентите на диетата кои со чие консумирање би се воспоставила исхрана што ќе придонесе кон здравствени придобивки на населението. Тие содржат препораки кои се базирани на докази присутни во науката за исхрана, храната и физичката активност и секако здравјето. Целта на Насоките е да […]