Совети


СТРЕСОТ И ПРАЗНИЦИТЕ

Празниците, не се само радосна комуникација со роднините и пријателите. Трпези полни со храна и пијалоции, купувањето подароци за најблиските, предизвикуваат стрес. Жените се во поголема мера погодени од овој „празничен стрес” заради големиот број обврски. Според нив, повеќето луѓе не се во состојба да се одморат, се преморуваат за време на празнични денови и […]


Антихистаминици и алергии

  Антихистаминици се медикаменти кои и според називот дејствуваат против ХИСТАМИН-от. Хистамин е супстанца која се ослободува при алергиски реакции. Таа е сместена во посебни за тоа наменети клетки (најмногу во мастоцитите но ја има и во базофилните леукоцити). При алергиска реакција мастоцитот “прска” и од него се ослободуваат бројни посредници на алергиската реакција од […]


СО ЗДРАВА ИСХРАНА СЕ НАМАЛУВА ВИСОКИОТ КРВЕН ПРИТИСОК

Едно неодамнешно истражување покажало дека хипертензијата (зголемен крвен притисок) и во својот поблаг облик може да доведе до предвремено стареење и оштетување на мозокот, но и на видот. Освен со лекови постои алтернативен начин со храна да го држите крвниот притисок под контрола: Лук – Истражувањето спроведено 2010 година, во Австралија, покажало дека лукот е […]


ВАКЦИНИРАЈТЕ СЕ, ЗАШТИТЕТЕ СЕ ОД ГРИП!

Со оваа препорака до читателите на  веб страната на Ало докторе, го започнувам овој прилог, со единствена цел да ги информирам и потсетам на престојните зимски денови и доаѓањето на грипот. Најдобра заштита од ова масовно заразно заболување е вакцинацијата против него. Во сите Центри за јавно здравје во Република Македонија, во тек е вакцинирањето […]


МЕТЕОПАТИЈА

1.ЕДНО ОД НАЈЧЕСТИТЕ ПРАШАЊА ДЕНЕС – ШТО Е МЕТЕОПАТИЈА? Метеопатијата можеме да ја дефинираме како група од симптоми и реакции кои најчесто се манифестираат при  промена на еден или  повеќе метеоролошки фактори како на пример промена на температурата, атмосферскиот притисок, влажноста на воздухот, ветер, громотевици, дожд, итн. Самиот збор метеопат потекнува од  зборовите – метеорон […]